blog_co-ouderschap tijdens de feestdagen

GRAAG DATEREN OP 1/12/2017

De feestdagen komen eraan. Voor gescheiden ouders voelt het ‘feest’ soms wat dubbel aan. Vier je met of zonder de kids? En hoe komen de kinderen de eerste kerst in hun nieuwe gezinssituatie door?
Belang van een duidelijke regeling

Of je nu gehuwd was of niet, wanneer ouders uit elkaar gaan, is het goed om een regeling over de kinderen op papier te zetten.

Uitgangspunt is dat de ouders, ook na de scheiding, in onderling overleg bepalen wat best is voor hen en de kinderen. Maar het geeft wel een bepaalde rust om te weten dat er een duidelijke regeling werd uitgewerkt en ondertekend: een regeling om op terug te vallen wanneer een spontaan overleg niet mogelijk blijkt.

Gehuwde ouders nemen zo’n regeling over de kinderen op in het ‘regelingsakkoord’ dat voorafgaand aan de echtscheiding wordt opgemaakt. Ongehuwde partners kunnen samen een ‘ouderschapsovereenkomst’ opstellen waarin de nodige afspraken worden vastgelegd.

Een regeling over de kinderen bevat een volledig overzicht van waar de kinderen bij wie verblijven, tijdens de week, tijdens vakanties, en op bijzondere dagen zoals kerst en nieuwjaar, maar bijvoorbeeld ook verjaardagen van het kind, verjaardag van de ouders, vaderdag, moederdag, …

Er zijn verschillende manieren om het verblijf van de kinderen tijdens de feestdagen te regelen. Er kan bijvoorbeeld een wisselende regeling worden voorzien waardoor de kinderen om het ander jaar kerst bij de ene ouder doorbrengen en nieuwjaar bij de andere ouder. Elk jaar heeft elke ouder de kinderen dan bij zich ofwel met kerst ofwel met nieuwjaar.
Maar hoe kom je tot zo’n regeling?

Ouderschaps- en scheidingsbemiddeling kan ouders helpen om tot zo’n regeling te komen.
Zolang ouders bereid zijn om met elkaar te praten en –onder begeleiding van de bemiddelaar- te willen zoeken naar een akkoord, is het mogelijk om op een constructieve manier een overeenkomst te bereiken. Zo kunnen ouders komen tot een regeling die door hen beide wordt gedragen een voor hen en hun kinderen wérkt.
Bovendien draagt het doorlopen van een bemiddelingstraject bij tot een betere verstandhouding tussen de ouders, waardoor verblijfsregeling van de kinderen in de praktijk ook vlotter loopt.
Beleving van de kinderen

En hoe gaat het dan intussen met de kinderen? Zeker als de scheiding nog vers is, kunnen die eerste feestdagen ook voor de kinderen een zeker verdriet met zich meebrengen. Probeer een luisterend oor te zijn, en geef aan dat het normaal is om hierover verdrietig te zijn. Als je kind het gevoel heeft gehoord te worden in deze gevoelens, komt er vast wel ruimte om ook van de feesten te genieten.

Heb je hierover nog vragen? Blijf er niet mee zitten. Of hebben jullie beslist om te scheiden en weet je niet goed waar te beginnen? Laat je goed bijstaan en neem contact op voor een kennismakingsgesprek. Contacteer ons Als scheidingsexpert en erkend familiaal bemiddelaar begeleiden wij jullie scheiding. Je kan bij ons terecht voor bemiddeling van conflicten aangaande de scheiding of beëindiging van de relatie, juridische begeleiding en opmaak van het echtscheidingsakkoord en ouderschapsovereenkomsten over de kinderen. vera

Gelijkaardige artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *