Vechtscheiding vermijden


Een vechtscheiding vermijden, hoe doe je dat?

Scheiden is een moeilijk proces, waarin  verlies en conflict afwisselend op de voorgrond staan, en de betrokkenen tot het uiterste moeten gaan om de zaken geregeld te krijgen.

De meeste mensen die gaan scheiden zijn er vast van overtuigd dat ze de scheiding constructief gaan afronden, en alles in het belang van de kinderen te gaan regelen. Maar de werkelijkheid van een scheiding is overrompelend. Het is een ingewikkeld, emotioneel en soms ronduit pijnlijk proces, waarin men soms niet meer weet van welk hout pijlen te maken.

Er is al heel wat gedaan en geschreven over deze materie, maar geen enkele methode leek echte hulp te kunnen bieden bij een vechtscheiding.

Tot recentelijk in Nederland de SCHIP aanpak werd ontwikkeld. Deze onconventionele aanpak geraakt stilaan sterk ingeburgerd in de rechtspraktijk en de ondersteuning van scheidende en gescheiden paren. Door de verbindende kijk op de verlies en conflictaspecten die in een scheidingsparcours spelen, biedt deze aanpak een waardevolle ondersteuning voor de ex-partners die niet zonder kleerscheuren uit hun scheidingsproces geraken.

De V van Verlies en Vechtscheiding

Als we spreken over scheiden, denken we vooral aan conflict. Maar scheiden is ook verlies. En verlies brengt rouw met zich mee. De focus tijdens en na een scheiding ligt vaak op het conflict, omdat het gemakkelijker om de woede te voelen dan om door je verdriet te gaan. En misschien heb je die gevoelens van boosheid bij momenten ook wel nodig. Er moet van alles geregeld geworden, en daarom wil je je ook sterk houden. Het wordt maar een probleem als het conflictaspect zodanig overheerst, dat er geen ruimte meer is voor gevoelens van verlies, en elk rustig gesprek over de scheiding of over de kinderen escaleert tot de zoveelste ruzie.

Rouw

Gevoelens van rouw zijn een normale reactie op een belangrijk verlies. En het is goed om de tijd te nemen en de gevoelens van verlies er gewoon te laten zijn. Die gevoelens laten je immers toe om ‘naar binnen te kijken’ en de relatiebreuk, en je eigen gekwetste gevoelens, een plaats te geven. In een vechtscheidingsparcours verliezen de betrokkenen elke ruimte om bij gevoelens van verlies stil te staan, men wil zich niet kwetsbaar opstellen, en het conflict verhardt.

SCHIP Aanpak

Een SCHIP behandelaar gaat met scheidende koppels werken rond het samenspel tussen conflict en verlies. Er wordt bekeken waar de relatie is gaan schuiven, waar de eerste barstjes zich gingen vertonen. Door terug te kijken, ontstaat er inzicht in de eigen reacties en motieven, en het eigen aandeel in de gebeurtenissen. Doorheen het traject ontstaat ruimte voor erkenning, vergeving, en herstel van vertrouwen. Zo ontstaat een nieuwe verbinding tussen de ex-partners, als partners in ouderschap. De kans op een gelukkige toekomst voor elk van de exen wordt daardoor groter. Ze krijgen de kans om echt een nieuwe start te maken, ten aanzien van elkaar, voor zichzelf, en ook naar toekomstige relaties toe.

De kinderen even buiten beeld

De SCHIP aanpak richt zich op de ex-partners, en de relatie die ze hebben gehad. De kinderen blijven daarbij even buiten beeld. Het gaat er immers om écht te gaan kijken naar wat zich tussen de partners heeft afgespeeld.

Uit de verschillende methodes en trajecten die bestaan voor ouders in vechtscheiding is al wel gebleken dat ‘het belang van de kinderen’ niet volstaat om terug tot een constructieve communicatie te komen met de ex-partner. Alle ouders willen het beste voor hun kinderen. Niemand wil zo lang, en zo intens, in een conflict blijven hangen. Maar soms zien partners in scheiding echt niet meer hoe het nog anders kan. Het conflict overheerst, het vertrouwen is weg, en het concept van een aangenaam co- ouderschap lijkt erg ver weg…

 

Heb je vragen, zoek je hulp om uit een vechtscheiding te geraken? Vul onderstaand formulier in en ik neem spoedig contact met je op

Hoe kan ik je helpen?

Stel hier je vraag of laat een reactie achter.